logotip Plesni Centar Carlotta Grisi

Istarska balerina Carlotta Grisi predstavlja jedno od značajnijih imena naše povijesti umjetnosti


Carlotta Grisi

Carlotta Grisi

fatalna istarska balerina

Carlotta Grisi, balerina (Vižinada, 25. ili 28.6.1819. – Saint Jean kraj Ženeve, 20.5.1899-). Rođena kao Caronne Adele Josephine Marie Grisi.

Premda njezin život i umjetnost nisu sustavno istraženi, tvrdi se da se rodila u nekadašnjoj staroj palači obitelji Grimani. U ranom djetinjstvu preselila se u Milano, gdje je pohađala poduke iz pjevanja i baleta. Sa 7 godina nastupila je prvi put u milanskome Teatro alla Scala. Kao čudo od djeteta, diplomirala je s 13 godina, a debitirala u Milanu 1832. Nakon toga započinje s turnejama po Italiji.

U Napulju je upoznala koreografa i plesača Julesa Perrota, što je bilo odlučujuće za njezinu daljnju karijeru. Putovali su skupa po Europi, nižući uspjeh za uspjehom.

Svojim talentom i ljepotom nadahnula je nastanak jednog od najvažnijih djela baletnoga romantizma, baleta Giselle, nastala prema libretu Théophilea Gautiera. Koreografiju za taj balet napravio je Perrot, a glazbu je skladao Adolphe Adam.

Od trenutka kad je nastupila u tome djelu, napisanom upravo po njezinoj mjeri, potvrdila je svoju karizmu božanstvene lirske muze.

Balet Giselle svrstao ju je među najsjajnije i najveće baletne zvijezde onoga doba.

Nakon nastupa u Giselle slijedile su uspješne kreacije u baletima Péri, Pas de quatre i Esmeralda te nastupi u Londonu, Parizu, Rimu i Petrogradu.

Karijeru plesačice napustila je na vrhuncu slave, s 34 godine, a umrla je potpuno zaboravljena od nekadašnjih obožavatelja.

Izvor:
Korišten tekst iz Istrapedije – Istarske enciklopedije, autora L. Đurakovića - https://www.istrapedia.hr/hrv/982/grisi-carlotta/istra-a-z/